KEK NASIL YAPILIR? PÜF NOKTALARI NELERDİR? KEK YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR NELERDİR?
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı.
Kuru malzemeler (un,kakao,kabartma tozu,vanilin) elenmeli.
Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli,mikser ucu kuru olmalı.
Kullanılan şeker eriyene kadar çırpılmalı.
Verilen kek malzemesi, pişirilecek kap ve fırının ısı ölçülerine uyulmalı.
Aksi belirtilmediği sürece fırın mutlaka önceden ısıtılmalı.
Kek hamuru hazırlandıktan sonra bekletilmeden pişirilmeli.
Yumurtanın fazla çırpılması içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenle nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur. Fazla çırptığınızda kendi kendine sönmeye başladığını görebilirsiniz.
Kekim piştikten sonra sönüyor ya da ortası çöküyor nedeni nedir?
İlk sebebi yumurta ve şekerin fazla çırpılması olabilir. Tarifte boza gibi denilmişse, beyazlamış ama akışkandır. Kar gibi denilmişse, kabı ters çevirdiğinizde akmaz ya da spatula ile kesilebilecek kıvamdadır.
Kekinizin kabarması için tarifte belirtilen miktardan fazla kabartma tozu kullanmakta kekinizin kabarmasından çok sönmesine neden olabilir. Bazen ben iki tane kabartma tozu kullanıyorum yine de çöküyor diyorsanız işte bu yüzden.
Kekin içine eklediğiniz yoğurt ve meyve gibi malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor.
Keki pişirirken dikkat etmeniz gereken püf noktalar nelerdir?
Fırını tarifte verilen dereceye göre önceden ısıtmanız gerekiyor.
Kek fırına girişinden itibaren 20-25 dakika fırın kapağı açılmamalı. Bu kekin ısısında değişikliğe neden olacağı için çökmeye neden olabilir.
Kekiniz pişerken fırının içinde yerini oynatmamaya ve değiştirmemeye dikkat ediniz.
Fırının derecesi çok önemli belirtilen dereceden yüksek olması halinde kekin dışı yanarken içi çiğ kalabilir.
Kekin içine eklenen malzemelerin çökmesi nasıl engellenir?
Öncelikle kek karışımınızın dengeli ve içine eklenecek ek malzemeleri taşıyacak yoğunlukta olması lazım. kek hamuru çok sıvı içine eklenecek malzemeler ağır ise çöker.
Kuru üzüm ya da meyve kurusu gibi malzemeler eklenmeden önce suda bekletildiyse mutlaka kurulanmalı ve gerekiyorsa bir miktar unlanıp fazla unu elenmeli.
Kek içine katılacak meyve, kuruyemiş ve çikolata gibi ek malzemeler keke en son eklenmeli ve çırparak değil spatula ya da kaşık yardımıyla karıştırılarak hamura katılmalı.
Kekimin piştiğini nasıl anlayabilirim?
Tarifte belirtilen süreye uymalısınız ama kullanılan kap, malzeme ve fırın farkı pişme süresinin değişmesine neden olabilir.
Bu noktada kekin dış görünüşünü inceledikten sonra bir bıçak ya da kürdan batırarak içinin pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Bıçak ya da kürdan temiz çıkıyorsa kekinizin içi pişmiştir.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı.
Kuru malzemeler (un,kakao,kabartma tozu,vanilin) elenmeli.
Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli,mikser ucu kuru olmalı.
Kullanılan şeker eriyene kadar çırpılmalı.
Verilen kek malzemesi, pişirilecek kap ve fırının ısı ölçülerine uyulmalı.
Aksi belirtilmediği sürece fırın mutlaka önceden ısıtılmalı.
Kek hamuru hazırlandıktan sonra bekletilmeden pişirilmeli.
Yumurtanın fazla çırpılması içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenle nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur. Fazla çırptığınızda kendi kendine sönmeye başladığını görebilirsiniz.
Kekim piştikten sonra sönüyor ya da ortası çöküyor nedeni nedir?
İlk sebebi yumurta ve şekerin fazla çırpılması olabilir. Tarifte boza gibi denilmişse, beyazlamış ama akışkandır. Kar gibi denilmişse, kabı ters çevirdiğinizde akmaz ya da spatula ile kesilebilecek kıvamdadır.
Kekinizin kabarması için tarifte belirtilen miktardan fazla kabartma tozu kullanmakta kekinizin kabarmasından çok sönmesine neden olabilir. Bazen ben iki tane kabartma tozu kullanıyorum yine de çöküyor diyorsanız işte bu yüzden.
Kekin içine eklediğiniz yoğurt ve meyve gibi malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor.
Keki pişirirken dikkat etmeniz gereken püf noktalar nelerdir?
Fırını tarifte verilen dereceye göre önceden ısıtmanız gerekiyor.
Kek fırına girişinden itibaren 20-25 dakika fırın kapağı açılmamalı. Bu kekin ısısında değişikliğe neden olacağı için çökmeye neden olabilir.
Kekiniz pişerken fırının içinde yerini oynatmamaya ve değiştirmemeye dikkat ediniz.
Fırının derecesi çok önemli belirtilen dereceden yüksek olması halinde kekin dışı yanarken içi çiğ kalabilir.
Kekin içine eklenen malzemelerin çökmesi nasıl engellenir?
Öncelikle kek karışımınızın dengeli ve içine eklenecek ek malzemeleri taşıyacak yoğunlukta olması lazım. kek hamuru çok sıvı içine eklenecek malzemeler ağır ise çöker.
Kuru üzüm ya da meyve kurusu gibi malzemeler eklenmeden önce suda bekletildiyse mutlaka kurulanmalı ve gerekiyorsa bir miktar unlanıp fazla unu elenmeli.
Kek içine katılacak meyve, kuruyemiş ve çikolata gibi ek malzemeler keke en son eklenmeli ve çırparak değil spatula ya da kaşık yardımıyla karıştırılarak hamura katılmalı.
Kekimin piştiğini nasıl anlayabilirim?
Tarifte belirtilen süreye uymalısınız ama kullanılan kap, malzeme ve fırın farkı pişme süresinin değişmesine neden olabilir.
Bu noktada kekin dış görünüşünü inceledikten sonra bir bıçak ya da kürdan batırarak içinin pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Bıçak ya da kürdan temiz çıkıyorsa kekinizin içi pişmiştir.
KEK NASIL YAPILIR? PÜF NOKTALARI NELERDİR? KEK YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR NELERDİR?
4/
5
Oleh
haber